Gedragstherapie

 

Therapie kan helpen met het voorkomen van ongewenst gedrag van konijnen. Vaak wordt soorteigen gedrag door mensen als ongewenst ervaren maar is het voor een dier gedrag wat door de natuur ingegeven is. Dit gedrag is moeilijk te voorkomen maar kan wel sterk verminderd worden door advies en verschillende therapievormen. 

Ook bij agressie naar mens en andere dieren, voernijd, angst, onenigheid met andere konijnen, onzindelijkheid en ga zo maar door kan gedragstherapie een uitkomst bieden. 

Om een diagnose voor het gedrag te stellen, kom ik bij u thuis op consult. Op basis van vragen, observaties, videomateriaal en foto’s, kan ik een uitgebreid verslag met therapiemethoden voor u opstellen. 

Als er een vermoeden is dat lichamelijke oorzaken het gedrag veroorzaken, zullen wij u adviseren en doorverwijzen naar een konijnkundige dierenarts. Een konijn is een prooidier en zal dus zelden laten zien dat er iets met hem aan de hand is. Doen ze dat in de natuur, zullen ze door de groep uitgestoten worden en zijn ze een makkelijk grijpbare prooi. 

Met de therapiemethoden wordt rekening gehouden met de tijd en moeite die u er zelf ook in wilt stoppen. Er wordt een plan van aanpak opgesteld en die wordt met u doorgesproken. Tijdens een evaluatiemoment enkele weken later wordt gekeken of het werkt of er misschien iets aangepast moet worden. 

Hou er rekening mee dat u voor gedragstherapie meer tijd nodig heeft dan voor een gedragsadvies. Bij gedragstherapie krijgt u een advies op maat! Voor uw konijn, want ieder dier is anders! 

Verwacht niet dat therapie een tovermiddel is. Als het konijn al langere tijd bepaald gedrag vertoont en zich dit eigen gemaakt heeft, is er een lange adem voor nodig dit gedrag weer om te buigen. Een soms komt het voor dat we moeten zeggen dat het helaas niet meer om te buigen is.